HR wet- en regelgeving in 2025: alles wat je moet weten.

In Den Haag zitten ze niet stil. Ook in 2025 verandert er weer het één en ander op het gebied van wet-en regelgeving voor HR. Om het jou makkelijk(er) te maken hebben we een overzicht van de negen belangrijkste wijzingen die impact hebben op HR.

Alle wijzigingen

  1. Vereenvoudiging van het verlofstelsel
  2. Heldere definitie van werknemer en zzp’er
  3. Flexibiliteit in contracten: lagere WW premie bij overwerk
  4. certificeringsplicht voor uitzendbureaus
  5. Strenge regels voor arbeidstijden jongeren 
  6. Diversiteit en inclusie: rapportageplicht voor bedrijven
  7. Meer zekerheid voor flexwerkers
  8. Eerlijker inkomen: minimumloon stijgt
  9. Personeelsbehoud tijdens crises

  1. Vereenvoudiging van het verlofstelsel

In 2025 zien we een vereenvoudiging van het verlofstelsel. Verschillende verlofregelingen, zoals geboorteverlof, zorgverlof en ouderschapsverlof, krijgen gelijklopende aanvraagtermijnen en opnameperiodes. Verlofrechten worden hierdoor makkelijker te begrijpen en aan te vragen. Bovendien wordt onderzocht of kortdurend en langdurend zorgverlof samengevoegd kunnen worden tot een regeling, genaamd mantelzorgverlof. De SER werkt aan een advies om deze samenvoeging mogelijk te maken.

  1. Heldere definitie van werknemer en zzp’er

Per 1 januari 2026 wordt de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties (Vbar). Deze wet verduidelijkt wat het betekent om ‘in dienst van’ te werken. De wet is tot stand gekomen op basis van drie kerncriteria:

  1. Werkinhoudelijke ondergeschiktheid
  2. Organisatorische inbedding
  3. Werken voor eigen rekening en risico

Per 1 januari 2025 wordt dan het handhavingsmoratorium opgeheven. Dit stelt de belastingdienst in staat om sneller boeters en naheffingen op te leggen bij opdrachtgevers die kwaadwillig zijn.

  1. Flexibiliteit in contracten: lagere WW premie bij overwerk

Vanaf 2025 kunnen werkgevers die vaste werknemers hebben met contracten van meer dan 30 uur per week profiteren van een lager WW-tarief bij overwerk. Deze maatregel moet het aantrekkelijk maken voor werkgevers om werknemers met een groot vast contract flexibel in te zetten, zonder dat dit leidt tot hogere premiekosten.

  1. Certificeringsplicht voor uitzendbureaus

Om een gelijk speelveld te creëren wil de regering per 2026 een certificeringsplicht invoeren voor uitzendbureaus.  Uitzenders die niet voldoen aan deze plicht, kunnen worden geweerd van de markt.

  1. Strenge regels voor arbeidstijden jongeren

In 2024 zijn de regels voor kinderarbeid gemoderniseerd. Jongeren krijgen meer ruimte voor bijbaantjes en vakantiewerk. De aanpassing is bedoeld om een balans te vinden tussen werkervaring en een veilige werkomgeving voor jongeren.

  1. Diversiteit en inclusie; rapportageplicht voor bedrijven

Sinds 2024 zijn grote bedrijven verplicht om te rapporteren over ESG-thema’s, waaronder diversiteit en inclusiviteit. Vanaf 2026 gaat dit ook gelden voor beursgenoteerde kleine en middelgrote bedrijven, met uitzondering van micro-ondernemingen. Deze stap is bedoeld om meer transparantie te creëren en bedrijven te stimuleren om actief bij te dragen aan een inclusieve en duurzame werkomgeving.

  1. Meer zekerheid voor flexwerkers

Met de introductie van wetsvoorstel meer zekerheid voor flexwerkers wil het kabinet oproepkrachten, uitzendkrachten en tijdelijke arbeidskrachten meer stabiliteit bieden.  Dit omvat de afschaffing van nulurencontracten en het verkorten van de duur van uitzendcontracten in fase A en B. Het plan is om flexwerkers meer zekerheid te bieden en de verschillende tussen vast en flexibel werk te verkleinen.

  1. Eerlijker inkomen: minimumloon stijgt

Het wetsvoorstel wet eerlijker inkomen streeft ernaar het minimimloon jaarlijks met 5% te laten stijgen, totdat het 60% van het gemiddelde loon bedraagt. Hierdoor zullen ook uitkeringen en de AOW in hetzelfde tempo stijgen. Dit moet bijdragen aan eerlijkere inkomensverdeling en het bestrijden van armoede.

  1. Personeelsbehoud tijdens crises

Een nieuwe wet moet het mogelijk maken voor werkgevers om tijdens crisissen hun personeel binnen het bedrijf te herplaatsen of tijdelijk minder te laten werken. Dit moet voorkomen dat bedrijven genoodzaakt zijn om medewerkers direct te ontslaan bij economische tegenwind. De maatregel biedt ook de mogelijkheid om loonsubsidie aan te vragen.

Wij staan voor je klaar!

We zien een sterke toename in rapportage verplichting voor grotere organisaties. Waarvan de verwachting is dat het uiteindelijk ook voor kleinere organisaties gaat gelden. Dat betekent dat je steeds meer moet bijhouden. Jij hebt natuurlijk helemaal niet de tijd om dat handmatig te doen.

Met Atrea tijdregistratie helpen wij jou om dat te bereiken. Hoe? Door onder andere inzicht te geven op de werkdruk binnen jouw organisatie.

Wil je nog meer lezen over alle voordelen van tijdregistratie voor personeel, inclusief het gebruik van een tijdregistratie app, lees dan ook deze blog.

Hebben we iets gemist?

Hebben we iets gemist wat absoluut past in dit rijtje? Laat het ons dan weten!

Bron: Belangrijke wetswijzigingen voor 2025: wat HR-professionals moeten weten – HR Praktijk 

Bekijk onze andere artikelen